fbpx
Aller au contenu

Una campanya de « solidaritat » per la rehabilitació de la Maternitat d’Elna

Una campanya de solidaritat per la rehabilitació de la Maternitat d'Elna

Article mis à jour le 5 septembre 2023 à 12:01

L’Ajuntament d’Elna ha engegat una campanya de « solidaritat » entre nord i sud però també oberta a d’altres països com Suïssa per finançar les obres de rehabilitació de la Maternitat d’Elna. L’edifici es va haver de tancar d’urgència fa unes setmanes per les esquerdes que hi van aparèixer i que la sequera hauria agreujat.

Una primera valoració dels danys xifra la reparació en uns 870.000 euros. El consistori preveu que les administracions franceses assumeixin aproximadament la meitat del cost però l’alcalde, Nicolàs Garcia, diu que el municipi no pot fer front a la resta. Per això, instal·laran una urna a l’entrada de l’edifici i han obert un número de compte per fer-hi aportacions. Fotos © Gemma Tubert / ACN.

El consistori va anunciar a finals d’abril el tancament d’urgència de la Maternitat.

L’edifici, que va fundar la suïssa Elisabeth Eidenbenz l’any 1939, presentava esquerdes des de feia temps però havien crescut i n’havien sortit de noves i els tècnics que la van inspeccionar van alertar del perill de despreniments que hi havia. « Ens van dir que hi havia risc per a les persones », assegura la tècnica de Patrimoni d’Elna, Béatrice Verhille.

« A finals dels anys 90 l’amo que la va recuperar hi va fer unes obres com millor sabia i més tard nosaltres hi vam fer una intervenció per posar-hi un ascensor », explica l’alcalde. Tots aquests factors, sumats a la possibilitat –que s’està analitzant- que hi hagi pocs o cap fonament i la situació d’extrema sequera haurien debilitat l’emblemàtic edifici.

D’entrada, s’haurà de protegir i acordonar la part exterior per evitar que caiguin pedres de la cornisa. Aquesta intervenció que es farà en les properes setmanes costarà uns 170.000 euros però la reforma total està valorada en prop de 900.000 euros, « com a mínim ».

Garcia preveu que aproximadament la meitat dels treballs els assumeixin l’estat francès i diverses administracions governamentals tenint en compte la importància que té l’edifici però adverteix que encara faltaran uns 450.000 euros. L’alcalde assegura que les arques municipals –molt debilitades- no ho poden assumir. No només perquè es tracta d’un municipi petit, sinó també perquè, a banda de la Maternitat, tenen diversos monuments històrics que s’han de reparar. Entre ells, la muralla. Per això, han endegat una campanya per aconseguir finançament. Han obert un número de compte que difondran a través de la xarxes socials i instal·laran una urna a l’entrada de l’equipament.

11.000 euros en aportacions

També es plantegen utilitzar plataformes dedicades al micromecenatge per aconseguir que ciutadans del sud però també d’altres països com Suïssa se sentin interpel·lats i, alhora, comptin amb beneficis fiscals si hi participen. De moment, ja han rebut aportacions per valor de 11.000 euros, 10.000 dels quals els ha aportat un ciutadà anònim.

« Tothom que doni el que pugui: un euro, dos euros, mil euros…. el que sigui », insisteix Garcia. D’altra banda, preveuen demanar la implicació de la Generalitat i de l’estat espanyol. « Aquí s’hi explica la història de la humanitat. No pot tancar », remarca l’alcalde.

Mentrestant i a l’espera que es puguin començar les obres, s’obrirà al públic la planta baixa –amb dues sales on es podran visionar uns audiovisuals- i als jardins s’hi instal·larà una exposició similar a la que hi ha a l’interior de l’edifici. Les visites seran gratuïtes, excepte per als grups on s’oferirà el servei de guia.

Gairebé 600 nadons

A la Maternitat Suïssa d’Elna hi van néixer gairebé 600 nadons, fills de refugiades de la Guerra Civil espanyola que estaven internades en camps propers. L’any 2013, després d’una reforma que el va convertir en un espai museístic, el castell d’en Bardou, conegut com la Maternitat, va obrir les seves portes per homenatjar la tasca que va fer Eidenbenz.

Participez au choix des thèmes sur Made In Perpignan

Envie de lire d'autres articles de ce genre ?

Comme vous avez apprécié cet article ...

Partagez le avec vos connaissances

MiP via ACN