L’Observatori Oceanogràfic de Banyuls de la Marenda ha acollit aquest dijous el tret de sortida de l’Àrea Funcional Litoral Est del programa de fons europeus Interreg Poctefa que impulsarà projectes sostenibles des de Narbona fins al Montsià. Foto © Gemma Tubert / ACN.
Es tracta del primer projecte de cooperació transfronterera enfocada en el litoral i comptarà amb una dotació 5,5 milions en ajuts per finançar projectes per « ser més resilients al canvi climàtic ». La iniciativa es gestionarà a través de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, que actualment presideix Catalunya i que enguany celebra 20 anys.
Un espai marítim transfronterer que va des de la desembocadura de l’Aude fins al delta de l’Ebre
L’àrea funcional que aquest dijous s’ha posat en marxa inclou un espai marítim transfronterer que va des de la desembocadura de l’Aude fins al delta de l’Ebre. Això inclou, a la banda sud, les comarques del Montsià, Baix Ebre, Baix Camp, Tarragonès, Baix Penedès, Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Selva, Gironès, Baix Empordà i Alt Empordà. I al nord: les comunes costaneres dels departaments dels Pirineus Orientals i l’Aude.
La iniciativa comptarà amb 5,5 milions d’euros de fons europeus a través del programa INTERREG POCTEFA que es destinaran a una convocatòria de projectes que apostin per la sostenibilitat a la zona. « Cal esborrar barreres administratives i facilitar el desenvolupament social, econòmic i sostenible protegint els nostres ecosistemes », ha assegurat la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret.
En aquest sentit, diu que en els 20 anys d’història de l’Euroregió tradicionalment els PROCTEFA han centrat els esforços en projectes pirinencs i que, ara, s’ha aconseguit que s’enfoqui amb una « mirada mediterrània ». « L’objectiu és avançar en projectes que responen a necessitats compartides, perquè l’impacte del canvi climàtic no hi entén, de barreres administratives », ha afirmat la consellera.
Sobre això, diu que cal posar en comú la recerca però també impulsar iniciatives que posin els joves al centre, « fomentant el relleu generacional ». « Hem d’afavorir la mobilitat dels estudiants de formació professional però també fins al món laboral », ha insistit.
La convocatòria d’ajuts, que estarà oberta fins al 30 de juny, girarà entorn de quatre eixos de treball: la conservació i restauració dels ecosistemes del litoral; la disminució de l’impacte de la pressió humana provocada per l’activitat turística i d’altres activitats econòmiques; la diversificació de recursos costaners marítims i terrestres per afavorir una alimentació sostenible i l’increment de la mobilitat sostenible.
20 anys d’Euroregió
Durant la seva intervenció a l’acte de Banyuls, la consellera també ha volgut posar en relleu les fites aconseguides en aquestes dues dècades d’Euroregió i ha destacat que enguany, amb la presidència catalana de l’ens, s’ha aconseguit captar més fons europeus « que mai ». « Hem aconseguit vuit nous projectes que suposaran més de 13,5 milions d’euros per als nostres territoris en els propers tres anys », ha destacat.
- Una planta invasora amenaça les pastures de muntanya - 30 novembre 2024
- Els transportistes catalans estan « farts » de patir els talls de carretera - 23 novembre 2024
- Unes 1.500 persones es manifesten a Perpinyà en l’aniversari del Tractat dels Pirineus - 16 novembre 2024