fbpx
Aller au contenu

La Gabriel García Márquez es corona com la millor biblioteca pública del món

La Gabriel García Márquez es corona com la millor biblioteca pública del món

La Gabriel García Márquez (Barcelona) s’ha coronat aquest dilluns com la millor biblioteca pública del món. Així s’ha decidit aquest dilluns durant el Congrés Mundial de Biblioteques i Informació organitzat per Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA), que se celebra a Rotterdam. Fotos © Paul Cortina / ACN.

La biblioteca compartia nominació amb Public Library Janez Vajkard Valvasor Krškov d’Eslovènia, la City of Parramatta Library d’Austràlia i la Shangai Library East de la Xina. La García Márquez és el tercer equipament més gran de la xarxa pública de Barcelona. Oberta fa poc més d’un any, està especialitzada en literatura llatinoamericana i és un edifici de sis plantes amb una estructura de fusta i vidre de gairebé 4.000 metres quadrats.

Situada al carrer del Treball 219, al barri de la Verneda, la Biblioteca García Márquez substitueix a la biblioteca que hi havia abans…

…però la d’ara és deu vegades més gran que l’antiga. L’interior el presideix el bust de l’escriptor colombià que dóna nom a la biblioteca i que va viure a Barcelona entre el 1967 i el 1975. El centre, a més de tenir l’objectiu de tenir una gran oferta de literatura llatino-americana, té una zona dedicada a l’obra de García Márquez. Títols com ‘El Coronel no tiene quien le escriba’ o ‘Cien años de soledad’ es poden trobar en diferents idiomes i en diferents edicions.

Però García Márquez no és l’únic que hi té un espai propi. Francisco Ibáñez, veí del districte de Sant Martí i mort recentment, també hi té un racó: el Fons Francisco Ibáñez, dotat amb més de 500 títols dels seus còmics de Mortadelo i Filemón, 13 Rue del Percebe o el Botones Sacarino, entre d’altres.

El comissionat de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé, ha destacat la biblioteca Gabriel García Márquez com un « centre de referència » que exemplifica « el bo i millor » del que són les biblioteques a Barcelona. Al seu entendre, el reconeixement és una « mostra d’acceptació i admiració del model bibliotecari » que ha desenvolupat la ciutat conjuntament amb la Diputació de Barcelona.

« És una manera decisiva d’explicar-nos i reforçar el que estem fent a l’entorn del món bibliotecari per socialitzar el coneixement i la cultura amb l’objectiu de fer-la arribar a tothom », ha precisat. Alhora, ha posat en valor la política cultural de Barcelona que, amb alguns equipaments de « nova generació », són elements culturals de referència « en el districte i la ciutat ».

La millor biblioteca inaugurada el 2022

La Biblioteca Gabriel García Márquez ha estat seleccionada com una de les quatre millors biblioteques del món construides el 2022 per la bona valoració amb la interacció amb l’entorn i la cultura local, la qualitat arquitectònica de l’edifici, la flexibilitat dels espais i serveis, la sostenibilitat, el compromís amb l’aprenentatge i connexió social, la digitalització i solucions tècniques dels serveis.

Les darreres biblioteques guanyadores d’aquest premi han estat: la Missoula Public Library (EUA), Deichman Bjørvika (Noruega) i l’Oodi Helsinki Central Library (Finlàndia).

Una ràdio comunitària, una habitació de sensacions i llum natural

Amb l’ambició de que la biblioteca sigui també centre neuràlgic de la vida cívica i cultural del barri, l’espai està equipat amb un estudi de ràdio que servirà com a ràdio comunitària de la xarxa de biblioteques de la diputació de Barcelona i que s’anomena Ràdio Macondo en honor al poble fictici on se situen algunes de les novel·les de García Márquez.

L’espai infantil té unes grades de fusta i uns coixins per a que els nens hi puguin jugar i llegir. La sala s’anomena Habitació de les sensacions perquè està dotada d’elements sensorials, com uns ventiladors d’aire, amb l’objectiu de poder posar-hi efectes d’ambient -com aire fred o calent- quan s’hi facin activitats de lectura de contes o llibres. Gran part de les parets exteriors són de vidre i al sostre també hi ha finestres que amplien la lluminositat de l’edifici.

Participez au choix des thèmes sur Made In Perpignan

Envie de lire d'autres articles de ce genre ?

Comme vous avez apprécié cet article ...

Partagez le avec vos connaissances

MiP via ACN