fbpx
Aller au contenu

Música « terapèutica » per a pacients de diàlisi i oncològics

Gérone - L'artiste Judit Neddermann offre des concerts dans les hôpitaux ou les prisons - portrait 1200 pixels

Article mis à jour le 9 mars 2023 à 06:30

Girona – « Potser la música directament no cura però indirectament segur que sí », assegura el coordinador del cicle Sinèrgic, Martí Sancliment. Aquest és precisament l’objectiu del projecte que s’ha engegat aquest dimecres a Girona amb l’actuació de l’artista Judit Neddermann: oferir concerts a les persones que estan « privades de llibertat », ja sigui en hospitals o centres penitenciaris.

Avui ha estat el torn dels pacients de diàlisi del Trueta i oncològics de l’ICO però també se’n faran al Santa Caterina, Olot, Figueres, Blanes, Palamós, Campdevànol i Puigcerdà. « Crec que és molt important que els artistes estiguem compromesos i que fem música com a responsabilitat social », afirma Neddermann.

« Humanitzar » els hospitals i les presons apropant la música amb concerts i tallers.

Això és el que fa el cicle Sinèrgic, que també du a terme sessions de musicoteràpia al domicili de famílies amb infants que pateixen malalties cròniques complexes, i que són atesos per l’equip de Suport a la Cronicitat Complexa i l’Atenció Pal·liativa Pediàtrica de Girona de l’Institut Català de la Salut. En total, cinc infants de la demarcació de Girona i les seves famílies reben aquesta atenció de musicoteràpia personalitzada.

El d’aquest dijous és el primer concert d’un total de 12 que es faran en nou centres gironins. Els pacients de diàlisi del Trueta i els oncològics de l’ICO Girona han tingut una visita inesperada. La cantant Judit Neddermann, acompanyada de la seva guitarra, els ha ofert un repertori de cançons.

« Al principi estaven molt quiets i en silenci però jo els notava amb els ulls que els agradava sentir música », explica Neddermann. L’artista, que ja ha participat en iniciatives com aquesta en d’altres ocasions, diu que el més important en aquests moments no és qui canta o si els pacients i usuaris coneixen o no les seves cançons. « La música al final és la protagonista », assegura.

Per a la Gemma Vidal el d’aquest dimecres ha sigut un matí molt especial. Coneixia molt bé Neddermann. « Les seves cançons transmeten pau », diu. Una pau molt necessària en les llargues hores d’espera que passen a la unitat de diàlisi. « Està molt bé que hi hagi alguna cosa diferent. M’ha agradat molt », assegura. « Normalment, hi estem unes quatres hores. Hi ha gent que no pot moure un braç, no poden ni llegir i es fa molt llarg », afegeix.

La productora Neandertal Records du a terme aquest projecte, que compta amb el suport de la Diputació de Girona. Aquests concerts estan destinats a acompanyar les persones treballadores dels centres, familiars, pacients i interns.

Gérone - L'artiste Judit Neddermann offre des concerts dans les hôpitaux ou les prisons - vue large 1200
Gérone – L’artiste Judit Neddermann offre des concerts dans les hôpitaux ou les prisons © Gemma Tubert / ACN

El poder « transformador » de la música

Neandertal Records reivindica així el poder « transformador » de la música i la necessitat de dinamitzar culturalment els espais d’assistència mèdica i penitenciaris a través de tallers de música, sessions de musicoteràpia i petits concerts íntims.

El cicle, de fet, no només vol donar una cobertura cultural i musical completa als centres hospitalaris i penitenciaris sinó, més aviat, destacar la importància de pràctiques com la dinamització cultural o la musicoteràpia i el seu poder curatiu.

Participez au choix des thèmes sur Made In Perpignan

Envie de lire d'autres articles de ce genre ?

Comme vous avez apprécié cet article ...

Partagez le avec vos connaissances

MiP via ACN