fbpx
Aller au contenu

El projecte immersiu ‘Dalí, l’enigma sense fi’ continua recorrent França

El projecte immersiu Dalí l'enigma sense fi continua recorrent França © Fondation Gala-Salvador Dali

Article mis à jour le 9 février 2023 à 07:15

El projecte immersiu ‘Dalí, l’enigma sense fi‘ continua recorrent França i arriba a l’antiga base militar de Bordeus. Durant tot aquest 2023, es projectarà a l’interior dels Bassins de Lumières, unes instal·lacions expositives de 20.000 metres quadrats. ‘Dalí, l’enigma sense fi’ es va inaugurar el 2020 a la Provença i l’any següent va fer parada a París. Photos © Fondació Gala-Salvador Dalí via ACN.

El projecte immersiu proposa un recorregut temàtic al visitant, a través del qual transita per paisatges surrealistes i metafísics i se submergeix en algunes de les obres icòniques del geni empordanès. Segons destaca la Fundació Gala-Salvador Dalí, a Bordeus l’aigua dels estanys subterranis « provoca un efecte mirall que rememora les dobles imatges dalinianes ».

‘Dalí, l’enigma sense fi’ s’emmarca dins la voluntat de la Fundació de divulgar el llegat dalinià arreu del món.

Per això, segons destaca, ha participat « activament » en el projecte. L’experiència immersiva és fruit de la col·laboració entre la Fundació Gala-Salvador Dalí i Culturespaces, el primer soci tecnològic amb qui l’entitat va començar a operar.

‘Dalí, l’enigma sense fi’ es va projectar per primer cop ara fa tres anys, a les parets de pedra de l’antiga cantera dels Baus de la Provença. I el 2021 es va poder veure a l’Atelier des Lumières del districte 11 de París, una antiga foneria reconvertida en centre d’art digital.

L’experiència immersiva fa transitar el visitant per paisatges surrealistes i metafísics. A través d’un recorregut temàtic, ‘Dalí, l’enigma sense fi’ el submergeix en el llegat del geni empordanès, mostrant la seva imaginació desbordant.

Adaptat al lloc

El projecte immersiu s’ha adaptat a cadascun dels llocs de França on s’ha projectat. En el cas de Bordeus, l’antiga base de submarins té una superfície de 20.000 metres quadrats. Això converteix Bassins des Lumières, recuperat i rehabilitat per Culturespaces, en l’espai més gran on es podrà veure ‘Dalí, l’enigma sense fi’.

La seva superfície triplica la de Carrières des Lumières als Baus de Provença i multiplica per cinc la de l’Atelier des Lumières de París. « El projecte requereix l’adaptació a la singularitat de cada emplaçament; en el cas de Bordeus, l’aigua dels estanys subterranis provoca l’efecte mirall, que rememora les dobles imatges dalinianes », destaca la Fundació.

Creada el 1990, Culturespaces és el primer operador privat en la gestió de centres patrimonials. Des de 2012, ha esta pioner en crear centres d’art digital i d’exposicions immersives. Va obrir l’Atelier des Lumières a París el 2018 i va seguir el seu programa internacional amb el Bunker des Lumières a Jeju (Corea del Sud), els Bassins des Lumières a Bordeus i l’Infinity des Lumières a Dubai. L’any passat, va inaugurar tres nous centres a Amsterdam, Nova York i Seül.

Participez au choix des thèmes sur Made In Perpignan

Envie de lire d'autres articles de ce genre ?

Comme vous avez apprécié cet article ...

Partagez le avec vos connaissances

MiP via ACN