fbpx
Aller au contenu

El Museu Picasso i la commemoració dels 50 anys de la mort del pintor

El Museu Picasso i la commemoració dels 50 anys de la mort del pintor

Article mis à jour le 18 février 2024 à 19:57

El Museu Picasso tindrà un paper actiu en la commemoració dels 50 anys de la mort de Pablo Picasso, i també celebrarà el 60è aniversari de la fundació de l’equipament. Per tot plegat, acollirà dues grans mostres, la que ja està en marxa dedicada al marxant Daniel-Henry Kahnweiler i la que abordarà a la tardor la relació entre el malagueny i Joan Miró, en col·laboració amb la Fundació Joan Miró.

El museu sortirà « com mai » portes enfora, amb iniciatives com la guia ‘Cartografia Picasso. Barcelona’, un simposi internacional i activitats en biblioteques, entre altres projectes col·laboratius, així com amb dues exposicions amb els fons del museu a Madrid i una a París. D’altra banda, Frederic Amat i Pilar Aymerich intervindran en la col·lecció.

« La marca » d’aquest any és el conjunt de propostes i activitats que es faran portes enfora

El Museu Picasso celebrarà la doble efemèride, sol i amb col·laboradors externs, dins del museu i també fora. De fet, pel director de l’equipament barceloní, Emmanuel Guigon, « la marca » d’aquest any és el conjunt de propostes i activitats que es faran portes enfora. Ja siguin de tipus científic i divulgatiu com els col·loquis que se celebraran a París i Madrid, o propostes de caire més popular i participatiu lligades a biblioteques i centres cívics de Barcelona, o l’edició de la guia que « ajudarà a visitiar la ciutat amb els ulls de Picasso ».

I també, és clar, en el terreny expositiu on no són poques les inciatives amb participación del museu barceloní. Un Rusiñol vist per Picasso al Museu de Maricel (Sitges), que mostra alguns dels retrats que el pintor va realitzar de Rusiñol, la col·laboració amb el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona amb el préstec d’un conjunt d’obres i documents. I a Madrid, amb dos prejectes: la inauguració de PhotoEspaña 2023 amb una gran mostra fotogràfica de l’arxiu del museu i, a la Casa de Velázquez, amb el projecte ‘Diego Velázquez convida Pablo Picasso’. També a París, finalment, es podrà veure Pablo Picasso, Paul Eluard, una amistat sublim.

Guigon ha declarat que està « molt content » amb la participació del museu català en la commemoració oficial de l’efemèride, que es coordina a nivell estatal entre Espanya i França. « No podia ser que el Museu Picasso, per ser el museu « de Picasso », no tingués un protagonisme en la celebració », referint-se a la part del programa del 2023 del museu que en forma part: les exposicions i simposi a Madrid i París, i les dues grans mostres temporals a Barcelona (Daniel-Henry Kahnweiler i Picasso-Miró).

Bona acollida de la primera exposició

El Museu Picasso va rebre 794.806 visitants l’any passat, en una tendència creixent que l’apropa a les xifres prepandèmia. La tendència està apuntalada, entre altres, per la bona acollida de l’exposició ‘Daniel-Henry Kahnweiler. Marxant i editor’, organitzada amb el Centre Pompidou de París i que forma part de la programació oficial de la Celebració Picasso 1973 – 2023. La mostra va obrir portes al desembre, i el museu va tancar aquell mes amb una xifra de visitants que supera la dels mesos de desembre dels últims anys.

Sense desvetllar nous detalls de l’exposició sobre Picasso i Miró que s’inaugurarà a la tardor, Guigon, ha dit que li sembla un projecte de gran interès per a la ciutat i que posarà els dos artistes en boca de milers de persones. Coincidint amb la celebració del 50 aniversari de la mort de Pablo Picasso i el 40 de la de Joan Miró, les dues institucions preparen l’exposició que tindrà lloc a Barcelona de manera simultània a totes dues seus, entre el 19 d’octubre de 2023 i el 25 de febrer de 2024.


Altres activitats

Conjuntament amb Publicacions de l’Ajuntament de Barcelona i l’Editorial Tenov, el museu estrenarà aquest 2023 la ‘Cartografia Picasso. Barcelona’. Aquesta publicació aporta una lectura global de la relació Picasso-Barcelona partint del territori. Amb aquesta lectura en ment, s’instal·laran uns tòtems a la ciutat amb els quals s’apel·larà els veïns i veïnes i també als forans a conèixer la Barcelona de Picasso.

Les Biblioteques de Barcelona, les Biblioteques de Catalunya i l’Institut Municipal de Serveis socials també tenen propostes per celebrar el teatre, la poesia i l’art de l’artista. La Filmoteca de Catalunya ha digitalitzat cinc pel·lícules amb la finalitat d’oferir un programa de projeccions i col·loquis al voltant de Pablo Picasso.

El Palau de la Música s’afegeix a la celebració programant Eric Satie, Manuel de Falla, Claude Debussy i Igor Stravinsky, i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha preparat l’exposició Picasso, l’Urbanisme i la síntesi de les Arts. El Museu del Disseny dedica una exposició a la ceràmica La voluntat de Picasso.

Amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) el Picasso ha impulsat un seminari internacional en el qual exploraran, conjuntament, el paper actual de l’arxivística en l’art contemporani.

D’altra banda, el Museu està preparant una festa « especial » pel 9 de març, coincidint amb l’aniversari d’aquests 60 anys de trajectòria d’un museu ideat per Picasso, tot i que no n’ha volgut avançar detalls.


Més enllà de la celebració

El 2023 serà també, i novament, un any per a la revisió de la col·lecció del museu amb la mirada d’artistes contemporanis. La reconeguda artista visual valenciana Carmen Calvo en serà una de les més destacades. A l’abril, exposarà una petita retrospectiva de la seva obra, amb d’altres creades durant la pandèmia i també amb algunes peces fetes expressament per dialogar amb obra de Picasso.

En la mateixa línia, i en aquest cas també en motiu de la commemoració, el Museu Picasso i l’artista Hélène Delprat preparen una col·laboració que relaciona Picasso i la Guerra Civil, de cara a l’estiu.

I en clau d’intervencions pròpiament dites a la col·lecció, els protagonistes són Carlos Pazos, Frederic Amat, ORLAN i Pilar Aymerich. Frederic Amat farà en l’àmbit de Picasso 1917 i els ballets russos una instal.lació tenint en ment ‘El sombrero deTres Picos’ de Picasso, Manuel de Falla i Massine al voltant de l’obra mestra de Picasso, l’’Arlequí’. Pel que fa a l’artista performativa ORLAN i la fotògrafa Pilar Aymerich, ambdues preparen també intervencions a la col·lecció encara per definir.

Participez au choix des thèmes sur Made In Perpignan

Envie de lire d'autres articles de ce genre ?

Comme vous avez apprécié cet article ...

Partagez le avec vos connaissances

MiP via ACN