fbpx
Aller au contenu

El Museu Soulages de Rodés | Una exposició sobre els seus 3 arquitectes catalans

El Museu Soulages de Rodés Una exposició sobre els seus 3 arquitectes catalans

Article mis à jour le 21 décembre 2022 à 12:07

El Museu Soulages de Rodés es va aixecar entre els anys 2010 i 2014 de la mà dels RCR Arquitectes, que van guanyar amb el seu projecte el concurs internacional per construir-lo. Gairebé 10 anys després, el museu els retrà homenatge amb una exposició monogràfica sobre la seva obra, en col·laboració amb el Centre Pompidou de París.

La mostra, que s’obrirà al públic aquest dissabte i es podrà visitar fins al maig, ofereix un recorregut per la trajectòria dels tres arquitectes que integren la firma: Ramon Vilalta, Carme Pigem i Rafael Aranda. I ho fa a través d’una important selecció de maquetes, plànols, esbossos, aigües de tinta, videogrames i fotografies.


« RCR Arquitectes. Ici et ailleurs, la matière et le temps » suposa el seu retorn a l’espai per van crear per al pintor Pierre Soulages i les exposicions temporals que hi tenen lloc.

Per fer-ho, el museu compta amb part del material de la col·lecció RCR del Pompidou i s’acompanya d’altres peces així com de projectes de futur. Entre el material, s’hi podran veure plànols, maquetes, esbossos, videografies i fotografies. Però l’exposició també estableix un diàleg amb persones i artistes que han marcat els seus inicis i han estat font d’inspiració en la seva obra. Entre ells, Donald Judd, Joan Miró, Claudi Casanovas, Leonci Quera, el mateix Soulanges, Salvador Dalí, Rafael Masó, Juiliaan Lampens, Rubio Tudurí o Antoni Gaudí.

L’exposició versa sobre quatre grans eixos: el paisatge, l’arquitectura, el disseny, els esbossos i el pensament. I inclou la presentació d’assoliments i temes d’estudi: des del far Punta Aldea (Gran Canaria) fins al pol artístic i cultural de l’Île Seguin (Boulogne-Billancourt, França).

L’escenografia, a més, recorre els escenaris que han caracteritzat l’arquitectura dels RCR: l’estadi d’atletisme Tossols Basil (Olot), l’espai públic teatre La Lira (Ripoll), la Biblioteca Sant Antoni de Barcelona, Museu Soulages, les Caves Bell-lloc (Palamós), entre d’altres. Per fer-ho, la mostra ha comptat amb préstecs de col·leccions públiques i privades.

En definitiva, l’exposició versa entorn dels trets fonamentals i més característiques de l’obra dels RCR i de la seva indestriable relació amb la natura. També dels límits de la seva obra, que abasta àmbits més enllà de la pròpia arquitectura i el paisatge i abraça disciplines complementàries.


La mostra també dedica un espai a explicar el projecte de La Vila: el somni de RCR, l’espai dels espais.

La Vila vol esdevenir un centre de recerca sobre l’espai, un lloc de referència internacional de pensament i reflexió, així com el centre neuràlgic de creació de sinèrgies i de laboratori de vivències. Un espai obert on creadors, artistes, pensadors, ciutadania, empreses i institucions, cooperin de manera creativa des de la transversalitat.

El Centre, impulsat i liderat per RCR arquitectes i la seva fundació, està situat en una finca de 140 hectàrees situades dins el sector de Santa Margarida de Bianya (Garrotxa).

En paraules d’un dels RCR, Ramon Vilalta, l’exposició se centra, sobretot, en l’obra recent I « s’embolcalla » per la « transversalitat » que tant els caracteritza, a través dels esbossos i els dibuixos. I tot plegat es posa en « ressonància » amb els artistes i personatges que més els van influir als seus inicis.


Retorn a un dels seus projectes

L’any 2008, els arquitectes RCR Arquitectes van guanyar el concurs per a la construcció del Museu Soulages sota la direcció de l’àrea metropolitana Grand Rodez, que havia d’acollir la col·lecció cedida per Pierre i Colette Soulages: dues grans donacions successives d’obres de l’artista. El museu es va inaugurar el maig de 2014 i l’èxit aconseguit, a causa de la notable correspondència entre l’obra de Soulages, s’ha reflectit durant vuit anys després de l’obertura en la recepció de més d’un milió de visitants.

Guanyadors del Premi Pritzker 2017

RCR Arquitectes va néixer l’any 1988 de la mà dels seus fundadors i arquitectes Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta amb la intenció de fer una arquitectura des de la seva pròpia sensibilitat, nascuda de l’entorn on desenvolupen el seu treball i que els ha valgut diversos reconeixements.

Entre ells, el Premi Pritzker 2017, Premi Nacional de Cultura d’Arquitectura 2005 de la Generalitat de Catalunya, Chevalier i Officier de l’’ordre des arts et des lettres 2008 i 2014 de la Repúblique Française, membres honorífics per la AIA American Institute of Architecture 2010, membres honorífics per el RIBA Royal Institute of British Architects 2012, Medalla d’Or de l’Académie d’Architecture Francesa 2015, Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya 2018 i membres Estrangers de l’Académie d’Architecture 2019.

I han rebut diverses distincions, entre les que destaquen el Premi Europeu d’Arquitectura: Industria 2017 (Crematori Hofheide), Premi d’Arquitectura Espanyola Internacional 2015 (Museu Soulages); Premi Internacional 2011 ‘Belgian Building Awards’; premis de la Unió Europea Mies van der Rohe amb una obra finalista (Biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver), quatre obres seleccionades i tres nominades; quatre premis internacionals Contractworld; deu premis FAD; premi ex-aequo al IV Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba (Parc de Pedra Tosca) i Menció Especial Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà 2014 (espai públic teatre La Lira).

Han guanyat diferents concursos nacionals i internacionals des del Far a Punta Aldea l’any 1988, passant per la nova seu de Meditel a Casablanca, The Edge Bussiness Bay a Dubai o el parc del Camí Comtal i Edifici Judicial a Barcelona, entre d’altres.

Participez au choix des thèmes sur Made In Perpignan

Envie de lire d'autres articles de ce genre ?

Comme vous avez apprécié cet article ...

Partagez le avec vos connaissances

MiP via ACN