fbpx
Aller au contenu

Les Festes de l’Os dels Pirineus obtenen el reconeixement per la Unesco

Les Festes de l'Os dels Pirineus obtenen el reconeixement per la Unesco

Article mis à jour le 7 mars 2023 à 05:49

Les Festes de l’Os dels Pirineus han obtingut el reconeixement com a Patrimoni Cultural Immaterial per la Unesco. El Comitè intergovernamental del patrimoni cultural immaterial d’aquest organisme internacional que es reuneix durant aquesta setmana a Rabat (Marroc) ha avalat així la candidatura, promoguda pels governs d’Andorra i França.

El reconeixement internacional d’una expressió del patrimoni cultural immaterial dels Pirineus

Segons el govern andorrà, la decisió de la Unesco suposa el reconeixement internacional d’una expressió del patrimoni cultural immaterial dels Pirineus i, a la vegada, implica implementar mesures de salvaguarda amb el paper actiu de les institucions i, molt especialment, dels actors que s’encarreguen de materialitzar, difondre i transmetre la festa a les generacions més joves.

La candidatura, presentada conjuntament per Andorra i França, reuneix segons la Unesco els criteris de la Convenció del 2003 necessaris per ser inscrita a la llista representava del Patrimoni Cultural Immaterial, tenint en compte que les festes que en formen part tenen uns valors que promouen el diàleg entre les persones i el medi natural.

El Ministeri de Cultura d’Andorra i els comuns d’Encamp i d’Ordino, juntament amb el Ministeri de Cultura francès i l’Alt Vallespir, van treballar conjuntament durant l’any 2020 i el primer trimestre del 2021 per elaborar el dossier de candidatura per presentar-lo a la Unesco i continuar posant en valor les Festes de l’Os dels Pirineus.

Les Festes de l'Os dels Pirineus obtenen el reconeixement per la Unesco
La delegació andorrana en el 17è Comité Intergovernamental del Patrimoni cultural immaterial de la Unesco © Cedida pel govern d’Andorra

Els balls de l’Os, o de l’Ossa a Andorra, es troben en alguns pobles dels Pirineus i altres zones de muntanya

Es tracta de representacions que es relacionen amb l’època d’hibernació d’aquest animal i amb la dimensió mitològica que encarna, símbol de la relació de la humanitat amb la natura. Cadascuna de les festes se celebra en moments i llocs especials, i transmet una visió del món que s’arrela en el passat, però que és interpretada des del present.

A Andorra, les representacions s’emmarquen en el cicle festiu d’hivern: el Ball de l’Ossa és un dels actes centrals del carnaval d’Encamp, un dels més populars del país, mentre que L’Última Ossa d’Ordino se celebra a inicis de desembre (enguany el dia 11).

Una persona disfressada d’ossa és el personatge central de les dues representacions andorranes, que en un to burlesc i crític cerquen la complicitat del públic assistent. Alguns trets de les festes andorranes tenen relació amb les celebracions de l’os del Vallespir.

A la Catalunya el Nord, els pobles d’Arlès, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans organitzen les festes de l’os des de temps immemorials. Aquestes celebracions populars també s’emmarquen en el cicle festiu carnavalesc i tenen elements comuns i singulars. L’os mig home i mig bèstia és el personatge central de totes les representacions, tant andorranes i nordcatalanes i, sens dubte, evoca les societats rurals de muntanya.

Les Festes de l'Os dels Pirineus obtenen el reconeixement per la Unesco
Una de les Festes de l’Os que se celebren en Andorra © Cedida pel govern d’Andorra

Abans del reconeixement de la Unesco, les Festes de l’Os havien estat inscrites per Andorra i França als respectius inventaris nacionals del patrimoni immaterial.

Participez au choix des thèmes sur Made In Perpignan

Envie de lire d'autres articles de ce genre ?

Comme vous avez apprécié cet article ...

Partagez le avec vos connaissances

MiP via ACN