Aller au contenu

Visitar cinc espais de memòria vinculats a l’exili amb una entrada única: neix el ‘Pass Exilis’

EXILIS

Els espais de memòria democràtica catalans, del Principat i de la Catalunya del Nord, han unit esforços per posar en marxa el ‘Pass Exilis’, una entrada conjunta per visitar cinc espais relacionats amb els exilis de la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial.

Segons informa en un comunicat el Departament de Justícia i Qualitat Democràtica, la iniciativa vol fomentar el turisme de memòria, impulsar la cooperació transfronterera i reforçar la connexió entre els espais històrics i la ciutadania. Qui adquireixi una entrada de pagament a un dels centres adherits, podrà accedir gratuïtament als altres. El passaport cultural inclou el museu de la Jonquera, els memorials de Ribesaltes i Argelers, el castell de Cotlliure i la maternitat d’Elna.

Un relat compartit de memòria i dignitat

El projecte busca incentivar la circulació de públic entre els equipaments, augmentar-ne l’afluència i reforçar un relat compartit de memòria i dignitat a banda i banda dels Pirineus.

Els cinc espais que formen part de la xarxa són el Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera, a l’Alt Empordà, el Memorial del Camp de Ribesaltes, el Memorial del Camp d’Argelers de la Marenda, el Castell de Cotlliure i la Maternitat Suïssa d’Elna, al Rosselló.

El ‘Pass Exilis’ arrenca com una prova pilot, amb la voluntat d’avaluar-ne l’impacte i explorar possibles ampliacions de cara al futur dins l’àmbit del turisme cultural i memorial.

El projecte europeu ‘Exilis 1936-1946’

Aquesta acció forma part del projecte europeu ‘Exilis 1936-1946’, una iniciativa de cooperació transfronterera que es desplega entre gener de 2024 i desembre de 2026. És finançada en un 65 % pel programa Interreg- POCTEFA 2021-2027, que té com a objectiu impulsar projectes conjunts entre Espanya, França i Andorra en àmbits com la cultura, la memòria i el desenvolupament territorial.

El projecte compta amb set socis institucionals: el Departament de Justícia i Qualitat Democràtica, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, el Memorial Democràtic, el Museu Memorial de l’Exili (MUME), el Departament dels Pirineus Orientals, el Memorial del Camp de Ribesaltes, l’Ajuntament d’Elna i la Comuna d’Argelers de la Marenda.

Durant els tres anys de durada del projecte, endegaran diverses accions orientades a l’educació, la recerca i la divulgació. Algunes d’aquestes actuacions inclouen la instal·lació de pantalles tàctils pedagògiques als espais memorials, jornades d’intercanvi arxivístic, la creació de materials educatius per a docents i l’organització de seminaris internacionals.

La primera gran acció de divulgació es farà a l’octubre amb el col·loqui internacional ‘Dones i infants internats a França, 1939-1945’, organitzat per la Maternitat Suïssa d’Elna i el Memorial del Camp de Ribesaltes. El col·loqui abordarà un dels grans buits en la historiografia contemporània: les experiències de dones i infants en contextos d’internament i exili.

Participez au choix des thèmes sur Made In Perpignan

Envie de lire d'autres articles de ce genre ?

Comme vous avez apprécié cet article ...

Partagez le avec vos connaissances

MiP via ACN