fbpx
Aller au contenu

França no preveu reobrir el coll de Banyuls com a mínim fins al 2023

Col de banyuls débloqué de ses cailloux en janvier 2022

Article mis à jour le 7 mars 2023 à 05:50

El coll de Banyuls no s’obrirà, com a mínim, fins l’any que ve. El prefecte dels Pirineus Orientals, Rodrigue Furcy, ho ha anunciat en un comunicat després de reunir-se amb l’associació Albera sense fronteres. Furcy diu que no es donen les condicions per fer-ho però es compromet a estudiar reobertures parcials.

El prefecte entén les peticions dels municipis afectats a nivell econòmic i « simbòlic » però remarca que la demanda s’inscriu en un període de gran pressió migratòria i que el risc terrorista no s’ha de « minimitzar ». També alerta de la possibilitat que el coll de Banyuls es converteixi en una ruta alternativa per a la delinqüència i els fluxos migratoris.

Pedres de grans dimensions bloquegen el pas fronterer del Coll de Banyuls entre Catalunya i França el 30 de novembre del 2021. Pla general

El prefecte es va reunir a principis de setembre amb l’associació Albera sense fronteres

El pas fronterer entre Espolla (Alt Empordà) i Banyuls de la Marenda (Rosselló) es va tancar l’11 de gener del 2021 amb un filera de rocs per ordre precisament de la prefectura dels Pirineus Orientals -la representació del govern francès a Catalunya del Nord-, que al·legava que volia « contenir la immigració irregular i l’amenaça terrorista ». El prefecte es va reunir a principis de setembre amb l’associació Albera sense fronteres.

A la trobada, el prefecte els va manifestar que entenia les seves demandes i els perjudicis que la situació provoca als territoris afectats però va precisar que tot plegat s’inscriu en un context de creixent pressió migratòria. En dades, la prefectura sosté que ha augmentat un 15% respecte al 2021 i un 24% durant les deu últimes setmanes en comparació amb el mateix període de 2021.

Rodrigue Furcy - Préfet du département des Pyrénées-Orientales

A més, afirma que aquest increment es produeix sobretot en les arribades a França des d’Espanya per l’eix mediterrani (+82,5% al sector de la Costa Vermella) i un fort augment del trànsit rodat.

També va recordar que França ha restablert temporalment els controls a les fronteres interiors de la Unió Europea des del novembre de 2015 per tal d’evitar el màxim possible risc terrorista i controlar els fluxos migratoris. I que després de la visita del president francès Emmanuelle Macron al Pertus, el novembre del 2020, els controls fronterers s’han doblat.

En aquest sentit, el prefecte considera que en vista d’aquest objectiu no es donen les condicions per reobrir el coll de Banyuls i cita diversos motius

El primer: el risc terrorista que « no s’ha de minimitzar ». També apunta a un augment dels intents del crim organitzat per creuar la frontera per narcotràfic i contraban de cigarrets i creu que el coll de Banyuls podria convertir-se en una « ruta alternativa » de la delinqüència i els fluxos migratoris.

D’altra banda, remarca que els controls « reforçat » estan donant resultats i que, a principis del 2022, es van retornar a Espanya 9.457 estrangers en situació irregular; es van enxampar 512 menors no acompanyats i 120 traficants i es van comissar 4 tones de cànnabis, 1kg d’heroïna i es van detenir 67 persones més.

France, Cerbere, 2022-01-11. Border police operation with control of the train from Port-Bou and surveillance of the Col des Balistres. The control of illegal immigration at the French-Spanish border of the department has been reinforced since November 2020 with the support of two mobile force units. The controls carried out by the internal security forces are concentrated on the sectors most used by illegal migrants, namely the Perthus/Le boulou sector and the Vermeille coast sector. Photograph by Arnaud Le Vu / Hans Lucas. France, Cerbere, 2022-01-11. Operation de la police aux frontieres avec controle du train en provenance de Port-Bou et surveillance du Col des Balistres. Le dispositif de controle de l immigration clandestine a la frontiere Franco-Espagnole du departement a ete renforce depuis le mois de novembre 2020 avec l appui notamment de deux unites de forces mobiles. Les controles effectues par les forces de securite interieures se concentrent sur les secteurs zones de passage les plus empruntes par les migrants en situation irreguliere , a savoir le secteur du Perthus/Le boulou et le secteur de la cote Vermeille. Photographie de Arnaud Le Vu / Hans Lucas.

Malgrat això, remarca que tot i el tancament, durant aquest any en aquest punt s’han detingut 64 estrangers en situació irregular i s’han fet diversos arrestos a l’entorn relacionades amb el crim organitzat. Per tot plegat, el prefecte va comunicar a l’associació que no es planteja reobrir aquest pas abans que acabi l’any. Tot i això, es va comprometre a estudiar la possibilitat de fer-hi reobertures parcials.

Signen a coll de Banyuls un manifest per reclamar l’obertura dels passos fronterers amb la Catalunya del Nord

Una trentena de càrrecs electes de quinze poblacions afectades s’han reunit dissabte 29 d’octubre al matí a coll de Banyuls, on han signat un manifest per reclamar l’obertura d’aquest i la resta de passos fronterers amb la Catalunya del Nord.

Avui, diputats als parlaments europeu, espanyol i català, senadors a París i Madrid, consellers regionals i batlles de quinze poblacions afectades s’han trobat dalt del coll en un acte que ha servit per denunciar el « despropòsit de la situació generada per una decisió unilateral de la Prefectura dels Pirineus Orientals ».

A més, han signat un manifest que recull diversos punts. Una d’aquestes personalitats ha estat l’eurodiputada Clara Ponsatí, que ha entrat a l’Estat espanyol durant l’acte.

En primera instància, en el manifest es considera que « cap disposició dels acords de Schengen preveu la possibilitat de tancar un pas autoritzat entre dos Estats membres de la Unió Europea » i que tampoc s’ha demostrat que tancar el pas de coll de Banyuls eviti terrorisme i immigració il·legal, com manté la prefectura.

Ils signent un manifeste au Col de Banyuls pour exiger l'ouverture des postes frontaliers avec la Catalogne du Nord

A més, sostenen que clausurà el pas fronterer « suposa un entrebanc als intercanvis transfronterers » perquè se suprimeixen passos existents des de fa molts anys. Per això, els assistents s’han compromès a intervenir en la mesura de les seves possibilitats per aconseguir l’obertura i el manteniment de la circulació per coll de Banyuls i els altres passos de frontera.

De moment, a part de comprometre’s a presentar un contenciós davant el Jutjat Administratiu de Montpeller per a l’anul·lació del decret prefectural de tancament del coll de Banyuls i dels altres passos fronterers, l’associació Albera sense fronteres ha anunciat una acció reivindicativa. Es tracta d’un aplec excursionista que es farà dissabte 19 de novembre, on participaran centres i clubs de les dues vessants de l’Albera que confluiran dalt del coll de Banyuls.

Participez au choix des thèmes sur Made In Perpignan

Envie de lire d'autres articles de ce genre ?

Comme vous avez apprécié cet article ...

Partagez le avec vos connaissances

MiP via ACN