Article mis à jour le 24 décembre 2023 à 09:56
L’Ajuntament de Girona vol potenciar que els influenciadors publiquin continguts en català a les xarxes per enfortir la llengua i promoure la ciutat. És un dels objectius que es marca la nova regidoria de Llengua Catalana, nascuda de l’acord a tres bandes entre Guanyem, Junts i ERC.
La vicealcaldessa Gemma Geis explica que el món digital és « un àmbit estratègic » on cal incidir per impulsar el català, conjuntament amb el dia a dia al carrer. Per això, d’entrada, una de les primeres accions de la regidoria serà fer un mapa sobre la situació lingüística a Girona i a partir d’aquí teixir « aliances » amb els diferents sectors -com l’hostaleria o el comerç- per promoure el català. « La llengua ha de ser un espai de trobada », diu la vicealcaldessa. Foto © Xavier PI / ACN.
Tik Tok, Instagram, Facebook, X, Youtube… Cada dia, milions de persones creen continguts a les xarxes socials
I milions de persones, de retruc, els veuen des dels seus mòbils o dispositius. El món digital ha creat noves comunitats, dins les quals aquells qui tenen més seguidors -també, perquè allò que publiquen es fa viral- es converteixen en influenciadors.
A Girona, la nova regidoria de Llengua Catalana vol aprofitar les xarxes socials per impulsar la llengua. Per això, es proposa reconèixer aquells influenciadors que bolquin continguts en català. Des d’aquells que pengen vídeos que són una finestra d’allò que fan diàriament a d’altres publicacions més específiques (per exemple, les relacionades amb la música, el patrimoni o també aquelles gravacions on es desemboliquen joguines).
« Cada vegada tenim més influenciadors gironins i hem de mirar que parlin en català perquè els nostres fills i filles trobin allò que busquen en la nostra llengua », explica Gemma Geis. « A Girona creiem que podem trobar un espai per reconèixer-los a través d’un segell que els posi en valor i que ens ajudi a enfortir la llengua », precisa la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica, afegint que aquí també s’hi podria incloure que els influenciadors fessin accions de difusió de la ciutat.
Geis explica que, d’aquesta manera, la mainada i els joves podrien trobar en català aquells continguts a xarxes que ara, majoritàriament, ho són en castellà o anglès. « I per tant, sentir-s’ho proper », afegeix. De fet, segons un estudi recent del Col·legi del Màrqueting i la Comunicació, fet de manera conjunta amb l’agència Imagina, a Catalunya un 95% dels qui tenen més de 16 anys són usuaris habituals de, com a mínim, una xarxa social.
Feina transversal
La vicealcaldessa de Girona explica que la nova regidoria de Llengua Catalana serà, sobretot, transversal. Perquè l’ús del català s’estén a nombroses àrees del nou govern (per exemple, comerç, hostaleria o educació). « Haver prioritzat la llengua i fer que hi hagi una regidoria específica demostra que el català és també un baluard de la ciutat i del nou equip de govern », subratlla Geis. « I més, veient també tots els atacs que té la llengua arreu dels Països Catalans », afirma la vicealcaldessa.
De fet, sense anar més lluny, fa poc el TSJC ha obligat una escola de la ciutat a impartir una assignatura troncal en castellà. En l’àmbit educatiu, Geis subratlla que totes les iniciatives que es prenguin en defensa de la llengua tindran l’Ajuntament al costat. « Segurament des d’un espai d’ús sociolingüístic de la llengua a la ciutat de Girona podem ajudar també les escoles« , afirma la vicealcaldessa. « Tots els regidors i regidores de l’equip de govern estem fermament compromesos amb el català », afegeix.
Estudi i mapa lingüístic
Entre les primeres accions que farà la nova regidoria, que porta Núria Riquelme, hi haurà un estudi sobre els usos lingüístics a la ciutat. Disposar d’aquest mapa, explica Geis, permetrà planificar accions per impulsar el català. I també, concretar-ne els recursos al pressupost per al 2024 (el primer del tripartit). Perquè com afirma Geis, els nous comptes s’han de convertir en el reflex « de la priorització de les polítiques » del govern a tres.
La vicealcaldessa explica que la nova regidoria de Llengua Catalana treballarà de bracet amb les entitats que hi ha a la ciutat, i a través « d’aliances i complicitats » amb els diferents sectors (com per exemple, l’hostaleria, el comerç o el turisme).
« La llengua ha de ser un espai de trobada i que permeti obrir portes; mai s’ha de convertir en una imposició, perquè els catalans ja sabem què passa quan això es dona », afirma Geis. I aquí, apart de les accions que s’impulsin en el dia a dia, la vicealcaldessa explica que allà on també hi ha camp a recórrer a l’hora d’implicar el teixit econòmic i social de Girona en la promoció del català és també « amb les noves tecnologies i els nous canals de comunicació ».
- Bayrou s’obre a renegociar la reforma de les pensions en un gest a l’esquerra - 18 janvier 2025
- Girona i Perpinyà estrenyen lligams amb un projecte universitari transfronterer - 11 janvier 2025
- El gaèlic, última llengua oficial de la UE. I el català? - 4 janvier 2025