fbpx
Aller au contenu

La Setmana del Llibre en Català celebra « la vitalitat » del sector amb una defensa expressa de la llengua

La Setmana del Llibre en Català celebra la vitalitat del sector amb una defensa expressa de la llengua

Article mis à jour le 27 janvier 2024 à 09:07

Barcelona – La Setmana del Llibre en Català obre portes aquest divendres al Moll de la Fusta amb més espai, editors i activitats que mai i l’ambició de superar els 50.000 visitants de l’última edició. Fotos © Guillaume Roset / ACN

La cita celebra 40 anys convertida en un « gran festival », ha dit el seu president Carles Girbés aquest divendres, i vol acompanyar « la vitalitat » del sector a les portes d’una tardor que es presenta « complicada » pels avisos d’una recessió econòmica. De moment, el Gremi d’Editors confirma el bon moment de l’edició en català amb un creixement del 8% de les vendes l’any 2021 i un primer semestre del 2022 que manté la « bona tendència. D’altra banda, La Setmana fa enguany una defensa explícita del català amb un manifest reivindicatiu que es llegirà dimecres.

La Setmana també farà rècord

La Setmana ocuparà enguany 80.000 metres quadrats al Moll de la Fusta, l’extensió més gran que ha tingut mai, i també farà rècord d’expositors (259), editorials participants (206), capçaleres catalanes presents (250), volum d’exemplars presents (200.000) i activitats (300). També s’hi presentaran 150 novetats editorials, que és una de les potes que més anima La Setmana, del 9 al 18 de setembre.

A més, passaran per la cita uns 700 convidats entre escriptors, il·lustradors, editors, llibreters i personalitats del món cultural i del sector editorial en general.

L’esdeveniment combina aquestes presentacions amb els « fons » de les editorials i un ampli programa d’activitats, amb l’estrena de propostes matinals i tardes temàtiques, al voltant de qüestions com el món rural, amb la presència de la cineasta Carla Simon i Arnau Vilaró, que presenten el film « Alcarràs »; la tarda de la llengua, on s’aborden diversos aspectes de la situació de la llengua; o la tarda de ciència, amb una xerrada divulgativa del científic Joan Anton Català i els experiments de Pere Renom, entre altres.

El president de La Setmana, Joan Carles Girbés, ha dit que enguany ambicionen superar els 50.000 visitants de l’any passat, a base d’atreure públic « més divers i transversal, amb una programació més àmplia i multidisciplinària que mai », ha dit. Girbés s’acomiadarà enguany de La Setmana després de tres edicions, després de les quals considera acomplerts els objectius que es va marcar: fer-la créixer, convertir-la en un esdeveniment amb « incidència » dins del sector i contribuir així a « desestacionalitzar » el calendari literari convertint el setembre en un altre punt àlgid de l’any, al costat de Sant Jordi i el Nadal.

« Compromís » amb el català

En aquest 40è aniversari La Setmana « reafirma el seu compromís » amb la defensa de la llengua catalana i es presenta com una cita reivindicativa del llibre en català. En aquest context, Girbés ha recordat que la cita és un altaveu del sector editorial en català de Catalunya, País Valencià, Illes Balears i Andorra, i per això compta amb la participació de l’Associació d’Escriptors del País Valencià, del Govern d’Andorra i de l’Institut Baleàric.

D’altra banda, aquest compromís amb la llengua es posarà de relleu de manera explícita amb la lectura d’un manifest que mostra la « preocupació » de La Setmana per la situació de la llengua, particularment en l’àmbit educatiu, segons ha avançat el president del Gremi d’Editors, Joan Abellà. La lectura es farà el dimecres dia 14 just abans de l’inici de l’acte de lliurament del Premi Trajectòria, que enguany es concedirà a l’escriptor Joan Francesc Mira, un dels grans noms de les lletres catalanes.

La « vitalitat » del sector, en xifres

La « vitalitat » que es detecta al sector es tradueix en xifres. Segons ha informat Joan Abellà citant  l’any 2021 el llibre en català va facturar 240 milions d’euros (110 dels quals venen dels llibres de text), un increment del 4% respecte el 2020. Si s’aïllen les vendes dels llibres de text, el creixement percentual de tota la resta s’enfila fins al 8%, « amb un pes important del llibre juvenil i infantil. També el nombre de llibres editats va créixer fins a un 8% el 2021 respecte l’anterior i es va situar en els 10.800 (ja molt a prop dels 11.000 del 2019, abans de la pandèmia).

Abellà ha puntualitzat que l’any 2021 tres de quatre llibres venuts a Catalunya eren escrits en català, i ha avançat que el primer semestre d’aquest 2022 aquest percentatge augmentaria fins als 4 (de cada 10), per bé que és una estimació a l’espera d’una segona part de l’any que tothom preveu més complicada.

Acompanyar « la incertesa »

Al respecte, tant Abellà com Girbés s’han referit a la « tardor complicada » que s’endevina a nivell global, i també en el sector editorial, pels auguris d’una recessió econòmica. « Com el 2020, en moments d’incertesa La Setmana té una funció en el sector encara més important, de transmetre que « és possible i units ho podem fer; és la gran constatació », ha dit Girbés en relació a aquest escenari.

Abellà ha confirmat que estan a l’expectativa del què ha d’arribar, en termes d’encariment de les matèries primeres, com el paper, i la inflació general. « Crec que en ingressos no patirem, però sí en la línia del resultat, perquè per sota tot s’està complicant molt tot: les matèries primeres s’estan encarint, tot s’està encarint, i no estem reaccionant com a sector encarint preus », ha observat el president dels editors catalans.

Participez au choix des thèmes sur Made In Perpignan

Envie de lire d'autres articles de ce genre ?

Comme vous avez apprécié cet article ...

Partagez le avec vos connaissances

MiP via ACN